Hindoe Cultuur in Suriname

Met de komst van Hindoestanen uit India in Suriname is natuurlijk cultuur en religie ook meegekomen. Dat gebeurde in de immigratie periode. Zo kwamen er hindoestanen naar Suriname die Hindoe zijn. Maar ook anderen met als geloof Moslim.Van degene die het Hindoe geloof belijd is het grootste groepS deel van Sanatan Dharm. Andere groepen zijn de Arya’s en de Brahma Kumari’s.

Sanathan Dharm

Leden van de Sanatan Dharm zijn te herkennen aan bepaalde kenmerken :

  • Thuis hebben ze een klein mandir , binnen en of buiten
  • Zo een mandir heeft fotos en of beelden van verschillende Goden en Godinnen
  • Op het erf staan er religieuze vlaggetjes aan bamboestokken

Kerkdienst of Pooja van deze groep wordt veel intensiever gedaan , dan bij de andere groepen.

Katha Djhandi

Katha Djhandi is kerkdienst of pooja. Bij zo een cultureel aangelegenheid, worden er verschillende zoetigheden gemaakt. Zoetigheden als Laddoo, Mohanbhog, Kheer, Lapsi Puri, Roth en Pandjierie. De basis van deze zoetigheden is Ghee, suiker en melk. Samen met verschillende soorten fruit wordt dit geofferd. De zoetigheden en fruit heten samen Persad. Meer hierover leest u in onze volgende blog.

GHEE

De Katha Jhandi wordt afgesloten door de Jhandi’s te plaatsen in desbetreffende plek. Jhandi’s zijn culturele vlaggen met elk hun eigen betekenis. Deze worden vast gemaakt aan Bamboe stokken.Ā 

Zo staat rood voor Durga Maa, Geel voor Ganga Maa. Tegenwoordig zijn er vlaggen met foto en naam van de verschillende Goden en Godinnen.

Nadat de Jhandi’s stevig zijn bevestigd wordt er Aartie gedaan. Hierna mag het Persad verdeelt worden onder de aanwezigen. Zo is dus, een van de Hindoe Culturele Activiteit dus afgerond.

Voor het bekijken en bestellen van Vegetarische Ghee, klik dan hier