Holi Phagwa Suriname

Holi feest of Holi phagwa feest is een kleurenfeest die in Suriname uitbundig wordt gevierd. Het is een Nationale Vrije Dag in Suriname. Dat betekent dat deze dag gelijk is gesteld aan de Zondag. Holi feest wordt gevierd door mensen die het Hindoeïsme belijden. Met de Hindoestaanse Immigratie van India naar Suriname is cultuur en religie uiteraard meegekomen. Het feest wordt gezien als een overwinningsfeest. Overwinning van het goede op het kwade. 

Holika

Voorafgaand het Phagwa feest is er Holika. Dan wordt er gebeden en symbolisch een heks gebrand. Die stelt de slechte tante van Pahlad voor. Pahlad was de zoon van een koning die als God aanbeden wou worden door iedereen. Omdat zijn zoon dat weigerde wilden hij en zijn zus de kleine Pahlad straffen. De zus die een heks was, dacht door haar krachten niet brandbaar te zijn. Zij is op een brandstapel gaan zitten met Pahlad. Maar in plaats van Pahlad is Holika verbrand. Dit omdat Pahlad God om hulp vroeg. Symbolisch wordt tijdens Holika verbranding dan een pop op een brandstapel geplaatst en in brand gestoken. Met het as ervan worden het Phagwa feest de volgende ochtend gestart.

Holi Phagwa feest in Suriname

In Suriname viert iedereen dit feest, ongeacht ras of geloof of religie of cultuur. Op verschillende plekken worden activiteiten georganiseerd waar men met kleurenpoeder en kleursel water kan spelen met elkaar. Ook gaat men op bezoek, thuis bij elkaar . Men wenst elkaar dan : Subh Holi. Het geen betekent prettige Holi Phagwa.

Lekker eten

En waar er feest is mag lekker eten niet ontbreken. De meest voorkomende snacks die gegeten wordt tijdens Holi Phagwa in Suriname zijn:

  • Barra met chutney
  • Gulgula
  • Phillauri
  • Godjhia
  • Goeghrie of Channa (kikkererwten)

 

Barra is een gefrituurde snack gemaakt van meel en gemalen oerdie. Oerdie is een pesi soort. Het wordt gegeten met chutney erop. 

barra

Gulgula is een gefrituurde zoete snack. Het wordt gemaakt van blom, suiker en overrijpe banaan. 

gulgula

Phillauri is een gefrituurde snack gemaakt van meel en gele erwten poeder (besan).

philourie

Godjha is een zoete snack. Het wordt gemaakt van een deeg van blom. En wordt gevuld met geraspte kokos. Het krijgt ongeveer de vorm van samosa. Maar smaakt dus zoet.

gudjha

Goeghrie of Channa is kikkererwten. Dit wordt uitgekookt en lekker gebakken met knoflook en peper.

channa

Sommige mensen eten op zo’n dag geen vis en vlees. Anderen wel. Met de huidige Covid-19 situatie ziet elk feest er anders uit dan men gewend is. Maar is een feestje nou groot of klein, lekker eten zal er altijd blijven zijn.

Bron fotos: www.pinterest.com