Houtsnijwerk

Houtsnijwerk is hout dat bewerkt is , op zodanige wijze dat het figuren of motieven in krijgt. Het wordt gedaan met een stuk snijgereedschap ( handmatig) of met speciale machines ( machinaal). Houtsnijwerk kan voorkomen als zelfstandig kunstwerk of ter verfraaiing meubilair.De houtsnijder gebruikt meestal een set snijgereedschappen van verschillende vormen. Zoals beitels, gutsen en kloppers. Dit om figuren in te snijden / vormen. Als laatst wordt het kunstwerk afgewerkt met bijvoorbeeld lak, dit ter verfraaiing en voor duurzaamheid van het product.

In Suriname is houtsnijwerk merendeels een bezigheid van de binnenlandbewoners.

De vele gesneden motieven hebben elk hun eigen betekenis. Om een voorbeeld te geven:

Driehoekige figuurtjes op een nette rij geven de vaardigheid van een vrouw met naalden / handwerken weer.

Een van de in Suriname populaire houtsnijwerken is de Kromanti Bangi.Deze bank heeft een religieus / traditioneel/ cultureel karakter, omdat op degene die bezeten is door de Kromanti geest op deze bank zit. Deze zelfde soort bank wordt ook wel de Adjani Bangi genoemd als men het gewoon als alledaags meubelstuk gebruikt. Het is uit een blok hout gemaakt op zodanige wijze, dat het uitklapt tot rust stoel.

Onder de Marrons zijn er stijlverschillen herkenbaar , bijvoorbeeld tussen de Saramaccaners en Aucaners. Tot een kenmerk van de Aucaanse houtsnijwerk zou bijvoorbeeld genoemd kunnen worden, de vlakken van een kunststuk, die met felgekleurde lakverf zijn afgewerkt.

Voor het bestellen van Surinaamse Houtsnijwerk, klik hier