Navratri in Suriname

navratri

Wat is Navratri?

 

Navratri is een gebeds periode binnen het Hindoeïsme. Het komt twee keer per jaar voor. En duurt per keer, negen nachten. 

Navratri betekent letterlijk negen nachten. Gedurende deze periode eten devotees volledig vegetarisch eten.

 

Wat gebeurt er tijdens Navratri?

 

Tijdens Navratri wordt de Hindoe Godin Durga extra vereert, in al haar negen gedaanten. Devotees doen dan puja en offeren bloemen en persad. Dhoop en dia’s worden aangemaakt. Mensen zingen devotionele liederen en dansen ook op bhakti tonen. Beelden van Mata worden mooi versierd en opgemaakt met Mata Chunri en meer.

 

Navratri in Suriname

 

Navratri wordt in Suriname ook groots gevierd. Dit door leden van de Sanatan Dharm.

Voor de Covid-19 pandemie was er tijdens Navratan altijd pooja in alle Mandirs. Devotees gingen dan massaal naar hun buurt Mandir toe. Nu is dat minder.

Maar kleine huis kerkdiensten zijn in volle gang. Winkels die puja artikelen verkopen zijn haast uitverkocht.Pandits zijn veelal volgeboekt.

Ook Vegetarische producten zoals aardappel,melk, kikkererwten, pesi, groenten etcetera worden meer verkocht tijdens Navratri.

Wat voor velen nostalgisch is, komt nog voor in Suriname als te zijn normaal: Vegetarisch eten uit lelieblad. Dhaal, karhie, roti, rijst. En groenten als pompoen en kouseband. Kastanje in kokosmelk en Manja Chutney.