Oso Dresi

Oso Dresi

Oso Dresi

Suriname is een land die rijk is aan kruiden en bladeren. Deze worden gebruikt voor het nemen van spirituele baden. En ook voor het maken van Oso dresi’s oftewel huismiddeltjes. Een eeuwenoude culturele en medicinale kennis die is overgedragen van generatie op generatie. Oso Dresi betekent letterlijk huis middel. In Suriname zijn de Oso Dresi’s , vaak de eerste keus bij allerlei gezondheids problemen bij vele Surinamers. Natuurlijk ligt het aan de preferentie van elke persoon of die de reguliere geneeswijze of natuurlijke geneeswijze wilt. Alle huismiddelen of huis geneesmiddelen worden door de kenners van de geneeskracht van de natuur geprepareerd op een heel zorgvuldige hygiënische wijze. Suriname is een land die vol zit van geneeskrachtige bomen, planten, bloemen, kruiden en bladeren. 

Enkele Oso Dresi’s:

 

De Alata tere wordt vaak gebruikt als Oso Dresi oftewel huismiddel. Het is een van de vele wiri’s ofwel planten soorten die daarvoor gebruikt kunnen worden. Het is ook bekend als Isri Wiri.

Alata tere of Isri wiri wordt zowel uitwendig als inwendig gebruikt. Uitwendig werkt het als antiseptisch middel. Men smeert het op schaafwonden, kleine sneetjes of andere kleine wonden. Dit zodat er geen infectie ontstaat en het wondje sneller heelt. 

Inwendig gebruikt men het vaak om hypertensie te voorkomen. Of te hoge bloeddruk te verlagen.

alata tere

alata tere

 

Broko baka wiri kan gebruikt worden wanneer een persoon huid uitslag heeft zoals bij pokken. 

Ook als u Acne of andere puistjes heeft. Dan kan zo een persoon met broko baka wiri baden. Afkooksel van dit blad wordt ook gebruikt tegen vele andere soorten huid uitslag.

Broko baka is in de planten rijk bekend als Mikania. Broko baka betekent letterlijk gebroken rug. Deze slingerplant wordt waarschijnlijk zo genoemd, omdat wanneer vee ervan eet het slappe rug van krijgt.

broko baka

broko baka

 

De Surinaamse Fin bita is een oso dresi. Dit wordt vaak gebruikt om de buik te reinigen, heeft ook bijna dezelfde werking als kowru dresi. 

fin bita

Fin Bita wordt als thee gekookt en gebruikt. 1 maal per dag is voldoende. Fin Bita is ook bekend als Djari Bita. Het heeft een soortgelijke werking als Kowru Dresi.

Fin Bita wordt ook veel gebruikt door vrouwen om de menstruatie te reguleren. Net als de Oema Batra is het een oso dresi die door vrouwen gebruikt wordt om kramp in de onderbuik te verhelpen. Zoals hevige menstruatie krampen. 

 

Kowru Dresi gebruik door Surinamers

Surinamers gebruiken Kowru Dresi vaak als middel om het lichaam te ontgiffen, als detox middel dus. Vele volwassenen maken gebruik van Kowru Dresi na een lang periode van feesten, bijvoorbeeld vlak na aanvang van het nieuwjaar. De December maand is in Suriname bekendt als feestmaand waarbij men meer ongezond eet en drinkt. Vandaar dat velen na de feestelijkheden kiest om het jaar te starten met een Oso Dresi.

Voor het bestellen van Oso Dresi, klik hier