Pimba

pimba

De Pimba oftewel Pimba Doti is een witte klei soort die voornamelijk in moerasgebieden voorkomt in Suriname. Deze klei soort wordt gebruikt voor diverse spirituele doeleinden en Winti rituelen.

Pimba Doti is witte leem (klei). Deze klei is in het buitenland ook bekend als China Clay omdat er porselein van wordt gemaakt.

Het gebruik van dit product is uit Afrika (o.a. Kongo) meegenomen en het betekent wit zijn. Het wordt gebruikt voor het insmeren van amuletten en andere voorwerpen.

Dit wordt in vaste vorm en als poeder verkocht. Sommige zwangere vrouwen gebruiken het om misselijkheid te voorkomen. Het product is bekend onder vele namen zoals : mabele, kalebaskalk, white clay. Artsen adviseren zwangere vrouwen om dit niet te gebruiken. Daarin zitten namelijk erg veel gevaarlijke stoffen zoals metalen wat schadelijk kan zijn voor baby’s. 

Deze doti wordt niet alleen gebruikt voor het insmeren van het lichaam, maar ook van dingen die gebruikt worden bij het oproepen van de winti’s. Een Winti is kort gezegd een natuurreligie of te wel een traditionele geloofsovertuiging. Pimba betekent heilige witte aarde. Over de hele wereld waar men bezig is met winti speelt dit een belangrijke rol.

Voor het bestellen van dit product, klik hier