Surinaamse groenten

In Suriname is het eten van groenten een alledaagse gewoonte. Door de mix van verschillende Culturen zijn er verschillende groenten in het land meegekomen.
De meest gegeten groenten zijn Sopropo, Kouseband, Antruwa, kool, Dagoeblad, Bitawiri, Boulanger, Oker, Pompoen, Tayerblad en nog veel meer.

Surinaamse groenten

Surinaamse groenten op de markt

In deze blog zullen wij het hebben over de verschillende Surinaamse groenten soorten en wat wel en niet mag worden geïmporteerd in Europa en meer met name Nederland waar de meeste Surinamers zitten.

Surinaamse groenten zijn niet verboden in Nederland of Europa. 

Wees dus gerust en wil je via Tot Uit Su bestellen ga dan gerust naar onze categorie groenten en fruit.
Wat er wel is dat Per 1 september 2019 er een wijzigingen doorgevoerd is binnen de richtlijnen voor import van groenten, onder andere in de zogenoemde ‘fytorichtlijn’. Deze richtlijn beschrijft de beschermende maatregelen tegen het binnenbrengen en de verspreiding in de EU van voor planten en voor plantaardige producten schadelijke organismen. Deze wijzigingen zijn tot stand gekomen vanwege fytosanitaire risicobeoordelingen van bepaalde ziekten en plagen en de daarbij behorende internationale handel.

Hoe kan je dan wel groenten en fruit van uit Suriname halen?

Neemt u zogenoemde fytosanitaire producten mee, zoals planten, snijbloemen bloembollen en wortelknollen? Of groenten en fruit? Of laat u iemand het voor u Posten vanuit Suriname dan heeft u een fytosanitair certificaat nodig.

Fytosanitair certificaat
U zou zo een certificaat kunnen halen op het ministerie van LVV in Suriname.
De openingstijden zijn maandag tot en met vrijdag van 08:00 uur tot 11:00 uur, de kosten voor de keuring bedraagt SRD.31,51. Deze dienst is ook telefonisch te bereiken op de nummers 479112 toestel 1218 of via 426832.

Het is verboden om verse groenten, b.v.sopropo, antroewa, peper en boulanger mee te nemen of te posten. Ook bepaalde vruchten zoals pommerak, pommerak, curaçaose appel, sapotille, sterappel en andere fruitsoorten waarvan bekend is dat ze fruitvlieg kunnen bevatten zijn verboden. Indien de groente is verwerkt, ingevroren of geblancheerd mag het wel worden meegenomen. Zuurgoed is wel toegestaan.