Surinaamse Peper

Suriname kent, net als de rest van Zuid-Amerika, vele soorten peper. De pepers zijn in verschillende smaak scherpte, maar ook in verschillende kleuren, zoals groen (meestal onrijp geplukt), rood, geel en oranje. De populairste Surinaamse peper is de Madame Jeanette peper.

Madame Jeanette peper

Madame Jeanette peper

 

De smaak scherpte, dus hoe heet of pittig een pepersoort is, wordt gemeten aan de hand van de Scoville schaal

Madame Jeanette heetheid in cijfers uitgedrukt: 125.000 tot 325.000 op de Scovilleschaal.  De schaal van Scoville, ontwikkeld door Wilbur Scoville in 1912, meet de heetheid van chilipeper en pittige sauzen.

Enkele andere pepersoorten en hun pittigheid: 

  • Paprika: 50
  • Alata pepre: 85000
  • Surinaamse Habanero: 250000
  • Adjoema : 600000

Pepers behoren tot de Capsicum familie (nachtschade) en zijn dus familie van de Aubergine en de Tomaat. De stof die verantwoordelijk is voor de hete smaak is Capsaïcine. Heetste gedeelte zijn de zaadjes en de zaadlijsten.

In tropische gebieden, zoals Suriname, is het eten van pepers populair en normaal. Door het regelmatig eten van pepers zul je vrij snel beter tegen de hete smaak kunnen. 

Pepers bevatten veel antioxidanten, die beschermen tegen bijvoorbeeld hart- en vaatziekten. Pittig eten, is als vuur in de mond. Het blussen met water zal niet helpen. Capsaïcine lost namelijk niet op in water maar in vet. Vettig eten zoals gefrituurde friet en snacks, een beetje alcohol of een vettig stuk vlees zal de peper brand in de mond sneller blussen.

Verse peper of peper sambal of saus bestellen , kan op elk tijdstip van de dag bij ons.