Surinaamse Sieraden 

Surinaamse Handmade Sieraden van goede kwaliteit worden gemaakt uit Surinaams Goud, Zilver en andere leuke producten. Zoals hout en kralen. 

De meeste mensen dragen Surinaamse sieraden voor de sier. Sommigen voor hun betekenis. Want de meeste Sranan sieraden hebben elk hun betekenis. Hieronder leest u over enkele.

AllaKondre Ketting 

De Allakondre Ketting is een bekende culturele ketting in Suriname. Ala Kondre betekent letterlijk alle landen, maar de Allakondre Ketting staat voor ketting met alle winti’s.  De verschillende kralen aan de ketting hebben allemaal hun eigen betekenis gerelateerd aan de verschillende winti’s. 

Ogri Ai Ketting

De Ogri Ai ketting bevat de Ogri Ai kraal ( éen of meerdere) en is  een van de meest bekende ketting soorten binnen de Surinaamse gemeenschap. Het is zowel voor baby’s alsook voor volwassenen geschikt.

Ogri Ai of Boze Ogen

Ogri Ai is vrij vertaald ‘boze oog’ vanuit het Surinaamse dialect Sranan tongo naar het Nederlands. In het sarnami heet het Nazar of Nadjar. Het staat voor geloof in de Surinaamse cultuur dat iemands blik, het boze oog, schadelijk kan zijn, vooral voor kleine kinderen , die dus uiterst gevoelig voor zouden zijn.

Volgens een oud geloof in veel culturen  zijn bepaalde mensen in staat met een starende en indringende blik andere mensen op een of andere manier lichamelijk en of geestelijk te beïnvloeden. Een motief kan zijn dat men afgunst heeft voor iemands situatie . Vooral kinderen en zwangere vrouwen zijn er gevoelig voor.

De Mattenklopper ring 

Volgens verhalen stamt deze af van de slaventijd. Het symboliseert  al het harde werk van de slavinnen destijds. Zij moesten namelijk met mattenkloppers matten etcetera schoonmaken voor hun meesters. Tot op heden is de mattenklopper ring typisch Surinaams.

Onze collectie aan Surinaamse Sieraden bekijken? Klik dan hier