Winti Cultuur

Suriname is een land in Zuid-Amerika met een diversiteit aan cultuur en religie.  Zo heb je in Suriname de Christendom, Hindoeïsme, Moslims, Javanisme, Winti Cultuur en nog vele andere. Winti Cultuur is meegekomen uit Afrika. Een Winti is een natuurreligie of te wel een traditionele geloofsovertuiging. Een Obia is een manifestatie van een Winti. 

Enkele Winti soorten zijn:

De Apoekoe of Ampuku Winti is een Winti met het element aarde. Het is een bos winti (Boesie Winti) . De winti heeft ook een rangorde. In de rangorde van de winti is de Ampuku een van de lagere winti soorten. Maar behoort tot een van de slimste winti soorten. Hij kan zich voordoen als een andere winti, zoals de Kromanti Winti.

De Ampuku staat in dienst van andere winti soorten die hoger in rang zijn. Ampuku winti is een harde werker .Hij zet zich in voor de persoon bij wie hij zich openbaart. Mensen met een deze winti kunnen een rijkelijk leven leiden als degene goed voor deze zorgt. 

De Ampuku heeft ook zijn minder goede kanten. Namelijk bij vrouwen. Als deze een vrouw begeleidt, ziet hij niet graag dat de vrouw een partner heeft. Iemand die een ampuku winti heeft dient deze te onderhouden door de favoriete sieraden van deze winti te bezitten. Enkele zijn de Apoekoe of Ampuku ketting , de  ketting en of ring en de bekende Surinaamse Vriendschapsring. 

De Kromanti Winti is een winti met de element lucht. Een andere soortgelijke is de Ampuku winti. De Kromanti is bekend voor zijn vliegkunst. En dat hij dichtbij God ( Anana) staat.

De Kromanti is ook zeer moedig en een goede genezer. Iemand die bezeten wordt door deze winti kan de taal van de Kromanti vloeiend spreken. Het aanzien van de persoon neemt dan aanzienlijk toe onder de winti kenners en beleiders. Zo iemand kan ook in vuur lopen en ook op gebroken glas.

Dragers van de Kromanti Winti dragen vaak de Kromanti ketting of de Alakondre ketting. Wat kleding betreft zijn blauw en wit hun favoriete kleuren.

Alakondre ketting

 

Boesi Ingi ( Bos Indiaan) winti’s behoren tot het element bos. De Boesi ingi winti is een goede genezer. De favoriete sieraden van deze zijn: gouden ring met blauwe of groene steen. De Boesi ingi winti toont zich agressiever in zijn gedrag,maar is ook een goede beschermer voor zijn drager .Hij biedt ook bescherming tegen boze geesten.

 

Bij iedereen die gelooft in Winti, vind je altijd de culturele benodigdheden. Het belijden van winti vraagt om respect, toewijding en overgave. Net als bij elke andere religie en geloof. En dat er met de juiste intentie omgegaan wordt met Winti spreekt voor zich.